5 porcji zdrowia

Nadrzędna kategoria: WYDARZENIA
Utworzono: poniedziałek, 03, grudzień 2018 17:46
Poprawiono: wtorek, 11, grudzień 2018 20:03
Opublikowano: poniedziałek, 03, grudzień 2018 17:46
Administrator
Odsłony: 261

            W roku szkolnym 2018/2019 Szkoła Podstawowa nr 2 im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Sułkowicach wzięła udział w programie edukacyjnym „5 PORCJI ZDROWIA W SZKOLE”. Program ten został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, a organizatorem było Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Patronat honorowy nad programem objęli m. in.: Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Instytut Żywności i Żywienia, Rzecznik Praw Dziecka, Ośrodek Rozwoju Edukacji.

 

   Program ten miał na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację w zakresie zbilansowanej diety już od najmłodszych lat. Podstawą prawidłowego żywienia jest spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a jedną z nich może być szklanka soku. Dieta bogata w produkty z tej grupy wspomaga prawidłowy rozwój dzieci, a także dostarcza im całą gamę witamin i składników mineralnych.

   W programie wzięły udział klasy II. Nauczyciele zostali wyposażeni przez organizatora w różne materiały dydaktyczne, dzięki którym zajęcia były ciekawe i atrakcyjne. Uczniowie mogli zobaczyć prezentację dotyczącą prawidłowego żywienia. Ponadto dzieci brały udział w :

       Na koniec została wykonana przez wszystkich uczniów praca konkursowa – plakat „5 PORCJI WARZYW, OWOCÓW LUB SOKU”.

       Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje, aby w naszym codziennym menu znalazło się minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na 5 porcji. Jedną z nich w ciągu dnia może stanowić szklanka soku. Warto dodać, że każda dodatkowa porcja, warzyw, owoców to jeszcze więcej korzyści dla zdrowia, a dbałość o prawidłowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat  z pewnością zaprocentuje w przyszłości.

B. Szuba

ZDJĘCIA-KLIKNIJ