Szkoła Podstawowa nr 2
imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Sułkowicach

warzywa i owoce

Poznajemy co kryje się w owocach i warzywach

 

 

W okresie od października do grudnia 2018 r. uczniowie naszej szkoły podjęli kolejne zadania w ramach realizacji Programu zdrowotnego. Tym razem swoją uwagę skupiliśmy na zdobyciu wiadomości na temat zdrowej żywności i zastosowaniu jej w codziennej diecie. Uczniowie zostali uświadomieni o konieczności codziennego spożywania odpowiedniej ilości owoców i warzyw. Nasi uczniowie już od najmłodszych lat wzbogacają swoją wiedzę na ten temat. Wiedzą, że warzywa i owoce dostarczają wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ich organizmu. Prawidłowa dieta może obniżać ryzyko występowania chorób przewlekłych, chorób serca i niektórych chorób nowotworowych. Poza tym warzywa i owoce zawierają niewielką ilość kalorii, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka powstawania nadwagi i otyłości. Zawarte w nich witaminy, błonnik i składniki mineralne niewątpliwie wzmacniają odporność naszego organizmu. W piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce, zaraz po produktach zbożowych.                

Wachlarz owoców i warzyw jest bardzo szeroki. Stąd, zgłębiając ten temat nasi uczniowie skupili swoją uwagę na konkretnych przykładach. Pod okiem pani Doroty Małek-Moskal wylosowali kartoniki z nazwą jednego owocu i jednego warzywa. Wyniki losowania przedstawiają się następująco:

I a -   jabłko, kalafior                             VII a – mandarynka, cebula  

I b -   winogrono, czosnek                     VIII a – śliwka, brokuł

II a – pomarańcza, ziemniak                 VIII b – czereśnia, ogórek

II b – banan, seler                                 III a – arbuz, por

IV a- orzech włoski, papryka                 III b – wiśnia, fasolka szparagowa

IV b – ananas, pietruszka                       III c – malina, burak czerwony

V a – czerwona porzeczka, marchew       III d – cytryna, brukselka

V b – truskawka, pomidor                    III e – gruszka, rzodkiewka

                                  

Zadaniem uczniów było w dowolny sposób zaprezentowanie informacji na temat wylosowanego owocu i warzywa. Wyobraźnia i pomysłowość uczniów przeszła nasze oczekiwania. Na klasowych drzwiach pojawiły się plakaty i gazetki z wierszykami, a w szkolnym holu „Oda do cebuli”. Podczas zajęć uczniowie wraz z wychowawczyniami przygotowali sałatki owocowe, które wspólnie zjedli, uszyli mięciutkie owocowe i warzywne maskotki np. marchewki i porzeczki. Uczniowie klasy III d - oddział gimnazjalny przygotowali smaczne cytrynowe przekąski, którymi częstowali wszystkich uczniów i nauczycieli.

W ramach realizacji zadań programu o zdrowym odżywianiu „5 porcji owoców i warzyw” - klasy drugie uczestniczyły w cyklu zajęć poświęconych tej tematyce. Wychowawczynie – panie Iwona Wrona i Beata Szuba w atrakcyjny sposób zapoznały uczniów z korzyściami jakie mają jedząc warzywa i owoce, udowodniły że są one nie tylko zdrowe ale i smaczne.

W ten sposób nie tylko wzbogaciliśmy wiedzę o owocach i warzywach, ale uczestniczyliśmy w ciekawych lekcjach, podczas których mogliśmy spędzić razem czas integrując się.              

                                                               Iwona Wrona, Dorota Małek-Moskal

ZDJĘCIA_KLIKNIJ